Co
si dáte ?
Argentinci milují
jídlo. Kombinace hojnosti, kvality a dobré ceny. Argentina je i
synonymem dobrého vína. Jednička v jídelníčku je carne. Jo
hovězí…..chutné a šťavnaté. Proč je tak dobré? Krávy se pasou a
přežvykujou výživnou pampovou trávu. Perličkou je, že vědci měřili
emisní limity a vykoumali, že krávy znečisťujou vzduch. Pochopení
pro argentinské kravky mají Indové. Ti postřikují kravskou močí
nemocná včelstva a mají vždy 100% výsledky.
Parillada nabízí
mnoho způsobů úprav masa. Pokud jde o přípravu carne na grilu,
můžete si dát:
Bife de chorizo
silný řez svíčkové
Bife de costilla
steak s kostí tzv. tvar T kosti
Bife de lomo
tenký řez svíčkové.
Super akcička
nebo šok může být pozvání do rodiny na asado. To vám na grilu
upečou vnitřnosti. Střeva, srdce, játra, ledviny a i třeba
varlata. Proč ne…..mají hodně vitamínů.
Ke všemu se dává
chimichurri, omáčka z oliv, česneku a petržele. Ke snídani jsou
typické mediolunas, na rychlovku empanadas nebo milanesu.
Na sladkostní deficit je zaručený karamelový krém dulce de
leche. Nejsladší výrobek cukrářek.
Maté…..tak to je
teda rituál. Yerba maté jsou suché, nakrájené lístky rostliny Llex
paraguayenis. Je to teta cesmíny. Voda se k přípravě nevaří, maté
se napěchuje do nádobky Billa a přeleje se vodou. Pak se usrkuje
brčkem Bombilla.
Typický Argentinec
zkonzumuje 5kg maté ročně. My asi kilo jedno.
|