O mně Cesty Fotoalbum Novinky Polní čísla MT Kontakt

 

Argentinské pohledy (2008) - Petra

 

Kapitoly

My dva * Pohled do krajiny * Původní obyvatelé,oko astrologa * Trochu historie * Život v Argentině *  Argentina a umění * Jídlo a pití * Startujeme * Kdo podojil tu krávu * Akce tepláky * Atlantický oceán * Vidět hada * Ty jseš ale kostra * Smrad nenafotíš * Peninsula Valdés * Duhová kulička * Zabili krávu *  Aurakárie * Sklípkan vs. Martin * U tří černých křížů * Tam kde R je Š * Walle de la Luna * Cuesta de Guanchin * Smečka psů * Las Termas * Catamarca, Cuesta de Zapata * Belén *  Pravděpodobnost v Miraflóres * Los Angeles * Policie * La Pampa de la Viuda * Slon * Chepes Viejo * V Quines * Niňa Paula, Niňa Clavera * La Falda * Pampa de Olaen * La Candelária jezuitský klášter * El Mirador *  Tanti * La Bolsa * Mina Clavero * Los Duraznitos * Kde rostou Neughuberi * La Punta * La Toma *  Okolí Villa Praga * El Guanaco del Morro * Monte Grande * Den odletu * The End

 

 Co si dáte ?

 

   Argentinci milují jídlo. Kombinace hojnosti, kvality a dobré ceny. Argentina je i synonymem dobrého vína. Jednička v jídelníčku je carne. Jo hovězí…..chutné a šťavnaté. Proč je tak dobré? Krávy se pasou a přežvykujou výživnou pampovou trávu. Perličkou je, že vědci měřili emisní limity a vykoumali, že krávy znečisťujou vzduch. Pochopení pro argentinské kravky mají Indové. Ti postřikují kravskou močí nemocná včelstva a mají vždy 100% výsledky.

     Parillada nabízí mnoho způsobů úprav masa. Pokud jde o přípravu carne na grilu, můžete si dát:

Bife de chorizo     silný řez svíčkové

Bife de costilla      steak s kostí tzv. tvar T kosti

Bife de lomo         tenký řez svíčkové.

       Super akcička nebo šok může být pozvání do rodiny na asado. To vám na grilu upečou vnitřnosti. Střeva, srdce, játra, ledviny a i třeba varlata. Proč ne…..mají hodně vitamínů.

Ke všemu se dává chimichurri, omáčka z oliv, česneku a petržele. Ke snídani jsou typické mediolunas, na rychlovku empanadas nebo milanesu. Na sladkostní deficit je zaručený karamelový krém dulce de leche. Nejsladší výrobek cukrářek.

      Maté…..tak to je teda rituál. Yerba maté jsou suché, nakrájené lístky rostliny Llex paraguayenis. Je to teta cesmíny. Voda se k přípravě nevaří, maté se napěchuje do nádobky Billa a přeleje se vodou. Pak se usrkuje brčkem Bombilla.

Typický Argentinec zkonzumuje 5kg maté ročně. My asi kilo jedno.